Skopje, cea mai surprinzatoare capitala in care am fost

Vacanta in Macedonia este definitia exacta a ceea ce inseamna sa nu iti faci planuri si sa fii spontan.

Nu stiam exact daca vom pleca, erau foarte multi factori care ar fi afectat plecarea noastra intr-o mini vacanta: raspunsul despre masina de la service, banii, lipsa cazarii…

Masina a fost ok, cazare am luat cu 12 ore inainte si am hotarat ca vacanta in Skopje sa fie cadoul de Mos Nicolae, doar cuminti am fost

De ce “cea mai suprinzatoare capitala”? Pentru ca despre Roma stiam multe, Spania imi place mult, ma asteptam sa ma simt bine si in Madrid, iar Lisabona era pe lista mea de multa vreme si abia asteptam sa o descopar.

In Skopje am plecat fara prea multe informatii, ci inarmati doar cu dorinta de a descoperi locuri mai putin obisnuite, asa ca am pornit 8 ore la drum spre Macedonia. Am trecut cu bacul pe la Turnu Magurele spre Bulgaria, unde am asteptat doua ore pentru venirea bacului, iar apoi ne-am continuat traseul spre Skopje, trecand si prin Sofia. Ne-a prins noaptea, zapada, am dat de oameni neprietenosi la granita de intrare in Macedonia, care ne-au controlat bagajul, l-au analizat pe prietenul meu barbos, care probabil in ochii lor arata ca un posibil terorist si ne-au pus sa platim o asigurare internationala pentru masina de 50 de euro.

Dar nimic nu a facut sa scada entuziasmul nostru  Am ajuns in Skopje la ora 23, ne-am cazat intr-un apartament cu 3 camere, noi fiind doar 4, am avut spatiu berechet.

Nici o vacanta fara peripetii. Ajunsi noaptea tarziu, eram rupti de foame, asa ca am iesit in oras sa cautam ceva de mancare. Desi multe locuri erau deja inchise, am gasit cateva chestii, insa nu acceptau plata prin card si nici euro, iar toate schimburile valutare erau inchise. Asa ca ne-am culcat nemancati 

Dar nici asta nu ne-a pleostit, ba mai mult, ne-am trezit voiosi de dimineata si am mers direct intr-un schimb valutar si dupa ce am facut rost de dinari macedoneni, am dat iama in mancare. Nu mai mancaseram de vreo 20 de ore.

macedonian-denar

Mi s-a parut tare ca in loc de pancarte cu preturile, aveau mancarea expusa si vedeai exact cum arata si iti alegeai in functie de ce-ti facea cu ochiul. 1 euro inseamna 61 de dinari macedoneni, iar o masa pentru doua persoane costa cam 10-15 euro, cu tot cu bautura.

macedonian-food

Doua zile am avut de petrecut in Skopje de dimineata pana seara si le-am impartit nemaipomenit de bine.

Am inceput cu o vizita la Canionul Matka. Traseu prin munte, peisaj breathtaking si multa liniste. De mult timp n-am mai auzit linistea si n-am mai lasat-o sa ma patrunda. A fost minunat.

matka-canyon

matka-canyon_skopje

Dupa vizita la canion, ne-am continuat ziua tot pe munte, am mers spre Millenium Cross, crucea de pe varful muntelui Vodno, care a fost construita la aniversarea a 2000 de ani de crestinism in Macedonia si in lume. Crucea are 66 de metri inaltime, iar noaptea vegheaza asupra orasului Skopje, fiind luminata. Am mers cu masina pe munte, iar pe la mijloc ar fi trebuit sa ne oprim si sa luam telecabina, insa nu am stiut exact si am urcat cu masina pana in varful muntelui. Am avut ceva palpitatii, drumul fiind ingust, iar masina fiind una normala, nu de teren. Dar a meritat vizita, orasul este superb de sus.

millennium-cross-view_skopje_macedonia

millennium-cross_skopje

A doua zi in Skopje am rezervat-o pentru vizitarea orasului si am inceput cu zona Macedonia Square, unde se afla Stone Bridge si Art Bridge, doua poduri pline de statui, care trec peste raul Vardar. As zice ca Skopje e orasul statuilor, n-am vazut pana acum un loc care sa aiba mai multe.

skopje_statue_macedonia

statue_skopje

In centrul istoric se afla si casa memoriala dedicata Maicii Tereza, care s-a nascut in Skopje si care abia in septembrie 2016 a fost declarata sfanta. Intrarea e libera.

mother-teresa-macedonia

Totul se intampla in jurul centrului, iar de la Stone Bridge ajungi imediat la Cetatea Kale, care poate fi vizitata tot pe gratis. Desi nu a mai ramas mult din ea, orasul e tare frumos privit de la inaltime.

fortress-kale_view_skopje_travel

Un alt aspect care m-a uimit a fost existenta a multor moschei. Sunt multi musulmani in Skopje, asa ca am tot auzit diferite chemari la rugaciune care rasunau in intregul oras.

O zona ideala pentru plimbat si mancat la un pret ok este Old Bazaar, cartierul plin de magazine si restaurante, in special turcesti. Am mancat la pranz coaste cu fasole si au fost atat de bune incat la cina am mancat acelasi lucru in acelasi restaurant, unde doamna de acolo credea ca suntem italieni.

Tot in perimetrul Macedonia Square se afla si Muzeul Holocaustului, care spune, in imagini, povestea evreilor din Macedonia. Intrarea este libera, iar o vizita te incarca cu un amalgam de emotii.

Imediat dupa o plimbare in istoria nu tocmai indepartata si nici frumoasa a lumii, am mers pana la Muzeul Arheologic, unde am fost trimisi cu imaginatia pana in vechile timpuri. Intrarea costa 5 euro si merita vizita, desi la un moment dat m-am simtit coplesita, prea multe vestigii in jurul meu.

museum-of-macedonia

Vacanta in Skopje a fost cea mai putin costisitoare vacanta, dar poate si cea mai surprinzatoare, nu ne asteptam sa ne placa atat de mult. Cazarea a costat 180 lei de cuplu si am stat aici, iar benzina a fost 250 lei de cuplu. Desi calatoriile cu avionul sunt mai rapide, si cele cu masina sunt de exploatat, asa ca abia astept urmatoarea escapada  

 

 

7 thoughts on “Skopje, cea mai surprinzatoare capitala in care am fost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s