Nu stiu cum se face, dar de 1 decembrie ajung intr-o fosta tara comunista.
Anul trecut am fost in Macedonia, iar anul asta am vizitat Serbia. De Skopje am fost placut surprinsa si chiar am recomandat orasul asta catre prieteni sa-l viziteze, iar acum o sa va povestesc despre experienta din Belgrad.
Eu mai departe de Craiova n-am fost in zona Olteniei, asa ca m-am bucurat cand am vazut ca traseul spre Belgrad e pe la Drobeta Turnu Severin, mai ales ca-mi doream sa vad Chipul lui Decebal si in realitate. Si l-am vazut, dar de la distanta si de pe malul sarbesc al Dunarii.
Prima interactiune cu Serbia n-a fost foarte placuta. Ne-am oprit in Kladovo sa mancam, iar eu n-am nimerit mancarea deloc, Tzumpy nici atat. Plescavita, mancarea lor traditionala, e cam naspa. Mie nu-mi place carnea tocata, drept dovada nici nu m-a impresionat, de fapt nici n-am putut sa mananc.
De la Kladovo, am pornit spre capitala, dar doua zile pentru Belgrad sunt prea multe, tinand cont ca e un oras pe care-l poti vizita intr-o singura zi.
Am fost la Muzeul Nikola Tesla, unde intrarea costa 250 dinari sarbi, cam 10 lei asa. Interesant, s-a facut si un experiment cat am stat noi acolo. Sunt cateva camere in care sunt expuse diferite obiecte, de la articole vestimentare, la inventii si documente oficiale.
Dupa vizita la muzeu, am pornit catre faimoasa Catedrala Sfantul Sava, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume si se spune ca ar fi cea mai impunatoare (asta pana cand o sa fie gata cea din Bucuresti).
Impresionanta, mai ales prin #opulenta din cripta. Ma abtin!
Am ajuns in Centrul Vechi, mai mare decat cel din Bucuresti, foarte animat pentru frigul de afara si cu multe restaurante prin jur.
Si apoi am vizitat si cetatea Kalemegdan, situata in parcul cu acelasi nume si pe malul raului Sava.
Cam asta e Belgrade-ul in mare si in obiective turistice importante.
Oamenii au fost draguti cu noi, se bucurau cand le ziceam ca suntem romani, nu am simtit ura sau dispret, ci respect. Mancarea n-a fost o experienta placuta pentru mine, dar este totul mai ieftin decat in Bucuresti. De exemplu un cappuccino costa 7 lei la un local elegant si dragut, iar in Bucuresti e dublu.
Cat costa o vacanta in Belgrade?
Noi am mers in gasca, vreo 9 mai exact, asa ca am impartit un apartament pentru 10 persoane si am dat 270 lei de cuplu pe 3 nopti. Aici am stat -> cazare.
Iar drumul, tot asa impartit, a fost 250 lei de cuplu pentru benzina.
O masa pentru doi, cu fel principal si bauturi, ne-a costat in jur de 60 lei.
Cum sa iei amenda in spate?
Eu, Tzumpy si Catalin am fost pasageri in spate, iar la intoarcere, la vreo 10 km distanta de granita cu Romania, ne-a oprit un domn politist care vorbea romaneste. Ne-a cerut buletinele si a zis ca ne da amenda ca noi nu purtam centurile in spate. Sincer, pana in momentul in care ne-a zis asta, nici nu observasem ca avem centuri. Dar, da, aveam. I-am explicat ca nu mai avem dinari si cu multa calmitate ne-a spus ca exista schimb valutar la 200 metri distanta. Era asezat strategic. Ne-a avertizat ca daca nu platim amenda, ne opreste 5 zile actele de identitate. Asa ca am mers, am schimbat si i-am dat banii. Am platit in jur de 45 euro.
Belgrade – yay or nay?
Sincer, la mine e cam 50/50, dar tind sa zic mai mult ca nu mi-a placut. L-am tot comparat cu Bucurestiul, iar capitala noastra este mult mai frumoasa, dar eu sunt subiectiva. N-as putea sa recomand destinatia asta, nu este un must, dar este o experienta. Si pentru mine a fost un minus si frigul, mai ales ca-s tare friguroasa.
Serbia a fost singura tara unde politia ne-a verificat daca si centurile de la scaunele copiilor sunt prinse cum trebuie. Nu ma mir…
LikeLike
Pe de o parte e bine sa fie asa rigurosi, e spre binele nostru 🙂
LikeLike