Cred ca fiecare parinte trece printr-un moment de panica in primele luni de viata ale bebelusului, mai ales daca este vorba despre primul copil si experienta in “parenting” aproape inexistenta.
Fie ca ne referim la primul episod de febra, prima cazatura, o reactie adversa la un aliment, o infectie etc.
La mine momentul de panica s-a declansat dupa ce eu am adus enterecolita acasa, a luat si Tzumpy virusul, iar mai apoi si Zaira. Noi ne-am revenit in doua zile, insa la Zaira a fost alta poveste.
Am decis sa scriu despre asta in ideea in care eu am cautat disperata informatii in online, sa citesc cum au procedat alte mamici, in cat timp si-a revenit copilul, ce metode au folosit, ce diete, ce medicamente etc.
Bineinteles ca prima data am vorbit cu pediatra Zairei, i-am explicat simptomele, mi-a zis ca pare a fi enterocolita si a doua zi am mers si la control + analize scaun. Nu a fost vorba de un virus mai periculos, Zaira fiind imunizata impotriva rotavirus prin vaccinare, insa acest episod de enterocolita a fost destul de sever si m-a speriat gandul ca vom ajunge la spital.
Zaira este un copil energic, asa era si la varsta de 11 luni cand a facut enterocolita. Toata ziua cu gandul la explorare, de-a busilea prin casa, vesela si cu mare pofta de mancare. Doar ca entercolita a doborat-o, iar episoadele dese de diaree (pana la 7 scaune pe zi) au slabit-o extrem de tare. In primele zile a facut si febra usoara, dar deshidratarea a fost cea care i-a pus capac.
La indemnul pediatrei am introdus o dieta pe baza de mucilagiu. Adica laptele praf i-l pregateam cu zeama ramasa de la orezul fiert. Am gasit pe net ce inseamna mucilagiu si cum se face, pentru ca nu stiam pana in acel moment. Va las aici reteta, desi mi-as dori sa nu aveti nevoie niciodata.
Totodata am renuntat la multe alimente din cele folosite in diversificarea ei si i-am dat sa manance mult orez. Atat cat a putut pentru ca si pofta de mancare a scazut dramatic. Pe langa mucilagiu si dieta de mancare, i-am dat si bacterii lactice care sa o ajute in restabilirea microflorei intestinale. Zaira a luat Linex Baby, un produs pe baza de bacterii benefice vii, adica pe baza de tulpina BB-12® a Bifidobacterium animalis sub forma de picaturi la recomandarea pediatrei. Deci prin dieta, mucilagiu si tulpina BB-12® a Bifidobacterium animalis Linex si-a revenit dupa 7 zile de chin pentru toata familia, la ea fiind mai mare disconfortul, iar la noi neputinta.
Este groaznic sentimentul de neputinta. Sa vrei sa iti ajuti copilul, sa ii iei durerea, chinul, dar sa nu poti. Si sa astepti sa isi revina prin tratament, tu neavand nicio forta sa intervii.
Recomandarea mea este sa mergeti/sa vorbiti mereu cu pediatrul copilului cand simtiti ca ceva este in neregula, sa cereti sfatul si indrumarile profesionistilor. Eu am dus-o pe Zaira in fiecare luna la control in primul an de viata. Dupa ce a facut un an, am rarit vizitele, acum mergem la 3 luni sau cand e nevoie.
Copiii nostri au nevoie de parinti iubitori, atenti la sanatatea lor, dar si de parinti linistiti si relaxati, numai ca, asa cum spuneam la inceputul articolului, panica se poate instala rapid cand ne lovim de o “necunoscuta”. Important e sa cerem ajutorul profesionistilor si sa avem incredere ca tratamentul isi face efectul.
Bacteriile sunt o componentă fundamentala a florei intestinale (microbiotei) sănătoase. Aceste bacterii benefice favorizeaza bunăstarea gastrointestinală, în special la copii, si pot ajuta organismul să prevină și să lupte împotriva infecțiilor. De exemplu, reducerea numarului Bifidobacteriilor la sugari poate crește prevalența obezității, a diabetului zaharat, a tulburărilor metabolice și a mortalității de orice cauză mai târziu în viață. Dar nu toate Bifidobacteriile sunt la fel, de aceea bacteriile benefice din diferitele produse trebuie atent selecționate, pentru că, în refacerea microbiotei contează tulpinile bacteriene așa cum, la nivel macro, în alte domenii contează, peste gen și specie – soiurile. Efectele benefice sunt specifice unei anumite tulpini și nu pot fi luate în considerare ca generale.
Tulpini de bacteriile lactice, precum tulpina BB-12®, sunt recomandate adesea în situații (infectii virale sau bacteriene, tratamente cu antibiotic, diete dezechilibrate) care duc la dezechilibrul microbiotei (fenomen ce poarta numele de disbioza). Pe termen scurt, aceasta dibioza are consecinte precum diareea (cum a avut si Zaira) sau, constipația.
Copii sanatosi sa aveti si parinti cu cat mai putine griji 😁❤️
Acest material a fost realizat cu sprijinul Linex baby.