Am scris “decalogul bebelusesc” cu privire la educarea Zairei

Stiti deja ca eu tin foarte mult la faptul ca Zaira sa fie un copil independent, sociabil, educat cu blandete, cu respect fata de natura si cu multa interactiune cu familia atunci cand se poate. Sunt pro lasatului copiilor la bunici, am mai scris despre asta AICI.

Vine vacanta de Paste, iar Zaira va ramane o saptamana, poate doua la parintii mei. E in functie de cum se simte ea, cum doreste 😊 Dar la cat de mult ii place sa petreaca timpul cu bunicii, presimt ca o sa stea fara probleme.

Mama imi respecta cu sfintenie stilul pe care l-am abordat in cresterea si educarea Zairei, are grija la tot ce a vazut cand a fost la noi si nu se abate de la anumite tipare, dar bineinteles ca isi pune amprenta si este adorata de fetita noastra.

Gandidu-ma azi la tot ce i-am transmis mamei de-a lungul timpului cu privire la programul si educarea Zairei, am zis sa astern pe blog cateva randuri despre asta, sa avem peste ani o marturie scrisa 😊

L-am numit “decalogul bebelusesc”.

  • Zaira doarme mereu la programul stabilit deja, singura in patut.
  • O lasam sa exploreze, sa se murdareasca, sa calce in balti, sa se joace cu apa, cu pamant si nisip.
  • O incurajam sa fie independenta. De exemplu, atunci cand arata ceva cu degetul si cere, o invitam sa mearga singura sa ia (atunci cand poate face lucrul asta).
  • Mananca singura cu mana, cu tacamuri, cum vrea ea. Poate sa isi puna mancare si in cap, important e sa fie prietena cu mancarea.
  • Cat mai putine expresii cu “NU”. Ii explicam ca e periculos, ca nu e pentru bebelusi, ca nu are varsta necesara etc. Impunem limitele pentru siguranta ei.
  • Ii explicam fiecare actiune. De exemplu: Zaira, acum te schimb pentru ca ai nevoie de haine mai groase si  apoi mergem la plimbare in parc, unde te vei da in leagan, te joci cu nisip, ce iti doresti tu.
  • Ii validam emotiile. O intelegem ca e suparata, frustrata. Ii spunem ca suntem langa ea si ca e ok sa avem si stari de genul acestora.
  • Nu o speriem cu expresii de genul: daca nu dormi/mananci vine catelul/politistul etc.
  • Fara televizor si expunere la ecrane. Ascultam muzica zilnic si dansam, dar fara a vedea imaginile.
  • In fiecare zi avem o mantra pe care i-o repetam: Tu esti fericita, frumoasa, sanatoasa, inteligenta, iubita etc. Lucruri pozitive pe care le credem despre ea si pe care ea sa si le insuseasca.

Astea sunt asa in mare chestiile la care eu tin foarte mult si pe care parintii mei le respecta pentru ca le-au inteles si au vazut ca Zaira creste frumos.

Va invit sa lasati copiii la bunici si sa vorbiti cu ei despre lucrurile pe care vreti sa le respecte si care conteaza in educarea copilului in functie de stilul vostru ❤️

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s