Despre diversificare si autodiversificare cu Zaira

De la o mogaldeata de bebelus cu foarte putine nevoi, uite ca am ajuns intr-o noua etapa, si anume aceea a diversificarii.

Recunosc ca mi-a fost teama de ea. Ma gandeam daca ma voi descurca, daca voi sti sa ii prepar hrana, la cum va raspunde ea. Ehhh, prea multe griji si scenarii.

E extrem de frumoasa perioada asta. Zaira a inceput diversificarea la 5 luni si jumatate, la recomandarea pediatrului, iar eu am fost de acord. Am simtit-o pregatita.

Si acum marea intrebare: diversificare clasica sau autodiversificare?

Eu am inceput in primele doua saptamani cu diversificarea clasica, adica legume facute piure. Asa mi s-a parut mie mai safe, fiind influentata bineinteles de generatiile de mame din familia mea 😊 Zaira e o mancacioasa, a reactionat foarte bine, ii place mancarea 😄

Stiu ca poate pare ca e la mintea cocosului, dar m-au intrebat cateva mamici pe Instagram cum se pregateste mancarea pt bebelusi. Si pana nu te lovesti de treaba asta, n-ai de unde sa stii neaparat. Legumele se fierb, fara sare, si apoi se dau la blender. Asta in cazul diversificarii clasice. Se fierb sau se fac la aburi. Eu i-am dat in primele 3 zile morcov. Apoi am introdus albitura, adica pastarnacul sau radacina de patrunjel. Dupa alte trei zile am adaugat dovlecelul, iar apoi cartoful dulce. Toate i-au placut. Am urmat schema data de pediatru.

Deci a fost ok diversificarea clasica pentru noi.

Insa, multe proaspete mamici, mai de varsta mea si care au copii mai mari decat Zaira cu cateva luni, mi-au recomandat sa incercam autodiversificarea. Explicandu-mi ca bebelusul invata mai repede sa se descurce cu mainile, sa apuce chestii, sa aiba dexteritate. Si au logica lucrurile astea.

Intre timp, mi-am cumparat si cartea “Diversificarea clasica”, pe care am citit-o si care m-a convins sa incerc autodiversificarea.

Asa ca Zaira si-a sarbatorit ziua in care a implinit 6 luni de viata mancand singura 😍

A fost o reala placere sa-i vad incantarea, sa vad cat de bucuroasa e sa exploreze mancarea, a tipat incontinuu la masa.

Prima zi de autodiversificare a fost un real succes si un haos 😁 De mancat, n-a prea mancat, dar am citit ca in prima saptamana, chiar si a doua, mai mult exploreaza mancarea si apoi trece la mancatul in sine.

I-am dat dovlecel, pastarnac si morcov. Toate taiate felii sa le poata apuca cu mana. Pentru a vedea exact cat de mari sa fie taiate bucatile, va recomand contul de Instagram SolidStarts. Eu il iubesc!

Va zic ce greseli am facut eu in prima zi de autodiversificare:

  1. Am fiert prea mult legumele. Ar fi trebuit sa fie mai tari pentru a nu se sfarama asa repede in momentul in care le lua in mana si le trantea 😊
  2. Am gatit prea putin tinand cont ca o mare parte din mancare a ajuns pe jos, spre bucuria lui Dixie, care a stat doar sub scaunul Zairei asteptandu-si masa 😅
  3. A avut o bluza cu maneci lungi. Ar fi trebuit sa o tin intr-un tricou pt ca s-a udat pana la coate 😅 Cica bavetele intregi, cu maneci, ii pot incomoda, asa ca am lasat-o mai libera.
  4. Bucatile de legume ar fi trebuit sa le tai mai mari. Ele fiind moi, imediat se sfaramau cand le lua in mana si incerca sa le bage in gura, mai intai ajungand cu ele pe la ochi sau nas.

Dupa stangaciile noastre de la inceput de autodiversificare, ne-am intrat amandoua in mana si iubim perioada asta plina de reusite pentru Zaira, care n-a refuzat nicio leguma, ou sau carne pana acum.

Mai jos va las pe scurt ce legume i-am introdus si cand.

5 luni si jumatate

Am inceput, dupa cum va spuneam, diversificarea la 5 luni si jumatate cu masa de pranz, intre 13-14, cu piure de legume: prima data cu morcovi, i-am dat 3 lingurite in prima zi, apoi completare lapte. In a doua zi, 6 lingurite + lapte…, apoi 9 lingurite + lapte. Din a patra zi am introdus albitura. Adica am facut piure din morcov si albitura. 12 lingurite in a patra zi + lapte, 15 lingurite in a cincea zi + lapte, 18 lingurite in a sasea zi + lapte. In a saptea zi am adaugat si dovlecelul si nu i-am mai numarat linguritele. I-am dat cat a vrut. Si a vrut mult 😄

Aici un video cu prima zi de diversificare: click aici.

6 luni

Dupa ce a facut sase luni, am introdus si carnea de gaina. Am inceput cu 5 grame, apoi 10 grame…am crescut cantitatea pana am ajuns la 30-50 grame. Carnea se da doar de 3 ori pe saptamana. Sa nu le dati bebelusilor pui de tara tineri, cum am facut eu de cateva ori. Puii pana intr-un an contin acid uric, care poate afecta rinichii bebelusilor.

6 luni jumatate

Am introdus si masa de fructe de dimineata , in jur de ora 10. Am inceput cu marul ionatan, pe care l-am copt si i l-am dat bucati in mana sa-l manance ea. Doua saptamani i-am facut marul la cuptor, apoi i l-am crud, dat pe razatoare. Al doilea fruct introdus a fost banana, pe care o mananca tot bucati, musca Zaira din ea cat vrea.

De cand a facut sase luni, am inceput sa-i dau si apa, dar nu a baut prea mult. De fapt, la inceput a refuzat total. Am incercat cu o cana speciala, apoi cu biberonul…La noi a functionat sa ii dau sa bea apa dintr-un pahar de shot. Mare bucurie si succes. Acum bea dintr-o cana de cafea din sticla. Asa ii place ei 😊

7 luni

I-am introdus si iaurtul la ora 17. Il mananca pe tot, ii place la nebunie.

Va las aici lista de fructe introduse: mar, banana, avocado, mango, para.

Lista de legume: morcov, dovlecel, albitura, broccoli, spanac, ardei rosu, salata verde, ceapa, praz, conopida, cartof dulce, cartofi vechi (nu noi), dovleac placintar, telina, rosie fara coaja si seminte.

Dupa 7 luni am introdus si galbenusul de ou, dat de 3 ori pe saptamana. In prima zi i-am dat un sfert de galbenus, a doua oara jumatate, apoi trei sferturi si in final un galbenus intreb. Oul trebuie sa fie fiert tare.

Carnea tot de 3 ori pe saptamana. Carne de pasare si de curcan.

Cam astea-s legumele, fructele si alimentele pe care i le-am dat Zairei pana la 8 luni.

Aici un video cu Zaira mancand singura: click aici.

Desi v-am scris aici din recomandarile mele de la pediatru, va rog sa mergeti cu bebelusii la control, sa urmati schema data de medicul dvoastra. Bebelusii sunt diferiti, unii pot fi alergici la anumite fructe\legume. Si eu ma informez de pe internet, dar cand vine vorba de fetita mea, urmez sfaturile pediatrului care o stie de cand avea o luna.

Cat despre autodiversificare, trebuie sa aveti rabdare pentru ca dureaza mai mult. Dar e un proces de care eu m-am bucurat din plin si sunt multumita ca am hotarat sa o hranesc asa pe Zaira. Imi doresc sa fie un copil independent si consider ca asta a fost primul pas facut 😍

Stiu ca cea mai mare frica la inceput de diversificare este frica de inec. De asta va recomand sa urmariti cursuri de prim ajutor pe YouTube pentru bebelusi, dar si sa mergeti la un astfel de curs. Va las aici un link: cum eliberam caile respiratorii.

Pentru intrebari, va invit sa imi scrieti pe Instagram unde sunt foarte activa si raspund tuturor persoanelor.

PS: voi hraniti bebelusul cum simtiti, in functie de cum va simtiti confortabil. Nu trebuie sa existe presiune din partea nimanui.

Si sa va bucurati de noua etapa in care intrati alaturi de bebelusul vostru ❤️

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s