Educatia sau familia? Tara Westover a ales si a ajuns la Harvard

De ziua mea am primit un voucher de la colegii de la Mediafax pentru Carturesti. Mi-am luat 6 carti, printre care si “Invatare” de Tara Westover. Auzisem ca e foarte buna cartea si ca te prinde imediat; chiar asa a si fost.

E ca un wake-up call. Inca o dovada ca realitatea noastra difera in functie de mediul in care crestem, ca normalul are alta definitie de la o familie la alta, ca educatia nu este disponibila pentru toata lumea, desi asa ar trebui.

Tara Westover, autoarea biografiei “Invatare”, s-a nascut intr-o familie de mormoni, cu un tata habotnic care s-a pregatit toata viata pentru sfarsitul lumii si care crede ca scoala si guvernul sunt intruchiparea diavolului; si cu o mama supusa, infricosata, care nu si-a putut proteja copiii in fata violentei si nedreptatii.

Tara a crescut fara scoala, fara certificat de nastere, fara vizite la spital, fara contact cu lumea exterioara moderna. Dar stia ca trebuie sa faca ceva pentru binele ei, sa se autodepaseasca si sa paraseasca familia pentru a-si cladi un viitor departe de deseuri si de abuzuri. Cu greu a invatat singura si a dat liceu, cu greu a reusit sa iasa din cuvantul tatalui, cu greu a acceptat ca nu este o “tarfa” daca vrea sa socializeze si sa evolueze, cu greu s-a desprins de la poalele muntilor unde a crescut mai bine de 17 ani.

Dar a facut-o. Si a reusit sa intre la Cambridge, iar mai apoi la Harvard. Si sa scrie “Invatare”, o carte care a fost timp de doi ani bestseller pe lista New York Times si care s-a vandut in peste 4 milioane de copii in intreaga lume.

Tara Westover este exemplul ideal pentru “se poate”, definitia “vointei” si “determinarii”. Cu toate ca a suferit si a ramas fara familie, Tara nu-si discrediteaza parintii, ba chiar pastreaza un ton pozitiv si cumva le ia apararea, nevrand sa-i puna intr-o lumina negativa. Am observat asta in doua interviuri date de ea, pe care vi le las mai jos.

Spor la citit!

Cartea poate fi cumparata de aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s