Vizita mea la Vișeu a fost una în interes de serviciu, ca să zic așa, dar asta nu înseamnă că nu am fost ochi și urechi la tot ce are de oferit orașul. Iar cel mai mult mi-au plăcut oamenii, căldura, voia lor bună și primirea pe care am avut-o.
Foarte organizați, cu obiectivele turistice puse la punct și cu un număr de vizitatori care crește de la an la an, asta ar fi unul dintre multele avantaje pe care le are Vișeu de Sus.
Tocmai pentru a afla secretul care stă în spatele unui oraș bine promovat și care a intrat în atenția turiștilor internaționali și locali am stat de vorbă cu Anuța Pop, director Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus.
🎩 Când a luat amploare turismul în Vișeu de Sus și cum?
💃 Turismul a cunoscut o puternică dezvoltare în Vișeu de Sus în ultimii 10 ani, locomotiva turismului vișeuan fiind, la propriu și la figurat, Mocănița. Cu siguranță, multă lume a auzit de trenul purtat spre inima munților de celebra locomotivă cu aburi, dar oare știați că este singurul tren pe cale ferată cu ecartament îngust din Europa folosit și industrial ? Zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii vin să descopere, în fiecare an, Valea Vaserului. Valoarea turistică a zonei a fost recunoscută și la nivel național, în 2013 Mocănița fiind declarată Obiectivul turistic al Anului în România, iar în 2016 – Destinaţie de excelenţă.
Pornind de la interesul crescut pentru călătoriile cu Mocănița, s-a dezvoltat întregul sector al serviciilor turistice în oraș. S-au construit unități de cazare de 3 și 4 stele, cu servicii la cele mai înalte standarde (Mirage Resort – http://www.mirage-resort.ro/content/ro/, Hotel Gabriela – http://www.hotel-gabriela.ro/, Hotel Montana –http://www.hotel-montana.net/, Magnolia Resort http://magnoliaresort.ro/index.html, etc). S-a diversificat paleta serviciilor de agrement, în Vișeu de Sus existând în prezent: Aqua park (Mirage), cu bazin cu apă dulce, bazin acoperit cu apă sărată și încalzită, bazin pentru sărituri, 600 sezlonguri, beach bar; centru wellness și spa (Gabriela), cu piscină interioară, saună, jacuzzi, solar, masaj; centru de echitație (Alex) – cursuri, plimbări cu caii, cu sania sau cu căruța; terenuri de tenis; terenuri de fotbal etc. Serviciile cultural-artistice au cunoscut o dezvoltare deosebită, acțiunile și manifestările cu accent pe specificul zonei fiind cunoscute în întreaga țară.
🎩 Cum sunt primiți turiștii de către locuitorii orașului? Sunt mai mult străini sau români?
💃 Cu drag și cu brațele deschise. Uneori, chiar cu pâine, sare și horincă, după datină. A fost o perioadă în care majoritatea turiștilor erau străini, dar, în ultima vreme, se pare că și noi, românii, conștientizăm din ce în ce mai mult frumusețea locurilor ce ne înconjoară și învățăm să fim turiști în propria țară. Nici zona noastră nu face excepție de la acest fenomen. Dar dacă vorbim despre turiștii străini, doar vara trecută Muzeul nostru a avut vizitatori din 13 țări.
🎩 Pe lângă faptul că promovezi turismul la nivel local, știu că ai dus numele României și în alte țări, unde ai prezentat tradițiile noastre. Povesteste mai mult despre asta.
💃 De fapt, ceea ce fac eu împreună cu echipa de la Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus este promovare prin cultură. Faptul că acțiunile noastre contribuie la atragerea unui număr mare de turiști în zonă nu poate decât să ne bucure. Un exemplu în acest sens este ”Noaptea Viflaiemurilor”, un eveniment unic în țară ce are loc în noaptea de Ajun și demonstrează frumusețea și rezistența în timp a unuia dintre cele mai complexe obiceiuri de iarnă, ”Viflaiemul”. Pentru al doilea an consecutiv, a fost recomandarea nr. 1 la nivel național pentru seara de 24 decembrie, mulți turiști și-au organizat vacanța în funcție de acest eveniment, la care au participat peste 15.000 de persoane.
Referitor la promovarea internațională, un proiect complex, ce a început în 2013, este cu orașul francez Croissy sur Seine, unul dintre centrele impresionismului mondial. În fiecare an organizăm activități culturale (expoziții de pictură, spectacole folclorice, concerte de colinde, expoziții de fotografie etc) în cele două orașe partenere, dar și la Paris, astfel că proiectul s-a dezvoltat într-unul de promovare a imaginii României în Franța prin intermediul valorilor Maramureșului Istoric. Rezultatele sunt deja vizibile, atât în ceea ce privește schimbarea imaginii pe care francezii o aveau despre noi, ca români, dar și raportat la numărul tot mai mare de turiști francezi ce vin să ne descopere. În acest sens, și participarea noastră la Salonul Mondial de Turism de la Paris de anul trecut s-a dovedit una de succes. Ansamblul folcloric “Maramureşul” al Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus și Grupul Iza au promovat tradiţiile, portul popular şi muzica tradiţională din Maramureș. În aceeași formulă am sărbătorit Ziua Națională a României la Bagdad, recepția oficială oferită de Ambasada României în Irak în cinstea tuturor reprezentanților misiunilor diplomatice din lume acreditate la Bagdad punând accent pe valorile culturale ale Maramureșului.
🎩 Care sunt top atracții din Vișeu de Sus și de cât ai nevoie să le vizitezi pe toate în tihnă?
💃 Cel mai important obiectiv turistic al orașului este Valea Vaserului, de care se leagă, alături de frumusețea naturii : Mocănița, Calea ferată (parte a Tezaurului Tehnic Românesc, fiind clasată de către Ministerul Culturii Monument de Importanţă Istorică de categorie B, gara CFF (unde se pot vedea diferitele garnituri de trenuri și locomotive cu aburi), Muzeul Elefant (ultima casă evreiască tradițională), Satul tradițional din gara CFF, Muzeul de la Paltin, Capela Sfânta Elisabeta de la Făina, Cimitirul militar de la Miraj.
Dacă vii în Vișeu, nu trebuie să ocolești Muzeul de Istorie și Etnografie, unde muzeograful are câte o poveste interesantă pentru fiecare piesă din colecție și poți afla multe informații despre istoria și cultura locului. Centrul Documentar-Expoziţional al Nobilimii Maramureşene, cimitirul evreiesc, cimitirul german sunt alte obiective de vizitat pentru turiștii preocupați de latura istorică.
Vișeul este bogat și în obiective religioase ce merită a fi descoperite (11 biserici ortodoxe, biserică romano-catolică și greco-catolică). Deosebite sunt bisericile în lemn, construite în stil maramureșean, adevărate bijuterii arhitecturale, dovadă a măiestriei meșterilor maramureșeni și a rolului important pe care religia l-a avut și îl are în viața oamenilor acestor locuri.
Dacă ești pasionat de natură, trebuie să treci pe la Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului, care are o serie întregă de trasee turistice pregătite. http://www.muntiimaramuresului.ro/index.php/ro/.
Așa că, dragi turiști, ar trebui să vă faceți un program de câteva zile, dacă vreți să le descoperiți pe toate!
🎩 Care sunt felurile de mâncare tradițională pe care viitorii turiști le pot găsi în zonă, să știe ce să ceară.
💃 Dacă vin în Vișeu de Sus, turiștii nu trebuie să rateze: ciolanul românesc de porc cu varză călită, mămăligă, hrean și ardei iute; mizilicul românesc (conține zacuscă, salată de vinete, rosii, castraveți, ceapă, slănină, pastramă de porc, cârnați, jumări, brânză); mămăliguță cu brânză, smântână și jumări; hremzele (restaurant Gabriela) ; platourile tradiționale, ciolanul caramelizat pe pat de varză sau cu cartofi rondele, tochitura moldovenească; papanașii (Mirage Resort) sau tochitura Montana (restaurant Montana). Și mai sunt și alte preparate gustoase, pe care le vor descoperi cu siguranță, fiecare la locația de cazare aleasă.
🎩 Este Vișeu de Sus un loc bun pentru a îți lua cazare și apoi să vizitezi mai multe obiective turistice din Maramureș?
💃 Da, cu siguranță ! Există o serie întreagă de trasee ce pot fi făcute, cu plecare din Vișeu de Sus, pe parcursul unei zile, trasee de descoperire a Maramureșului Istoric pe care noi le-am propus celor ce ne-au vizitat. De exemplu: Vișeu de Sus – Cimitirul Vesel din Săpânța – Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei din Sighetu Marmației – Muzeul Satului Maramureșean Sighet – Complexul mănăstiresc de la Bârsana – întoarcere pentru cină în Vișeu de Sus. Tot din Vișeu de Sus se poate pleca în vizită la Moisei, pentru a descoperi Monumentul martirilor români, Casa Martirilor de la Moisei și Mănăstirea cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Borsa, cu Rezervația Pietrosul Rodnei, cascada Cailor, pasul Prislop, bisericile maramureșene, este o altă zonă ce merită vizitată, la care ajungi foarte repede plecând din Vișeu de Sus. Sunt doar câteva variante, din multitudinea de lucruri și locuri frumoase pe care acest colț de țară le oferă.
🎩 Cu ce se diferențiază Vișeu de Sus față de alte orașe din țară care au devenit de succes turistic?
💃 Vișeul de Sus este un oraș la confluență de râuri (Vișeu și Vaser), cu o afluență de valori culturale. În Vișeu au trăit la un moment dat 16 naționalități, fiecare lăsându-și amprenta moștenirii sale culturale asupra a ceea ce orașul este astăzi. În plus, atuul nostru este Mocănița. Însă nu aș spune că am atins succesul turistic, ci suntem în plin proces de dezvoltare; avem încă potențial de exploatat.
🎩 Trăim clar în era tehnologică, însă am observat cu mare bucurie că tradițiile încă se respectă în Vișeu de Sus. Ce a dus la păstrarea lor?
💃 Într-adevăr, deși este zonă urbană, Vișeul are respect pentru tradiții. Și, ceea ce este foarte important, generația tânără se apleacă asupra tradiției parcă mai mult decât în anii trecuți, conștientizând elementul de unicitate și individualitate pe care aceasta ni-l conferă. Dacă vii în Vișeu într-o zi de duminică sau sărbătoare, cu siguranță vei vedea oameni care merg la biserică îmbrăcați în costum popular, dacă ești invitat la o nuntă, vei vedea o serie întreagă de obiceiuri ce se păstrează și se practică. Iar dacă ajungi în perioada sărbătorilor de iarnă, vei avea șansa de a simți pe viu fiorul obiceiurilor păstrate de secole. Asta, pentru a nu mai vorbi de cântecul și jocul maramureșean atât de îndrăgite!
În primul rând, dragostea pentru valorile tradiționale se transmite din familie, iar în al doilea rând, contează foarte mult valorizarea acestora în cotidian. Prin intermediul evenimentelor cu accent pe promovarea tradițiilor, implicarea tinerilor în proiecte artistice de gen, promovarea celor ce cunosc încă meșteșugurile străbunilor se creează, în prezent, o punte între trecut și viitor. Asta încercăm (și, sperăm noi, și reușim) să facem la Vișeu de Sus.
🎩 Ce trebuie să știe un turist înainte să viziteze Maramureșul?
💃 În primul rând, cei ce doresc să vină în zonă trebuie să știe că Maramureșul secolului XXI înseamnă, în același timp, tradiție și modernitate; că este o zonă ce a știut să își păstreze esența, adaptându-se și cerințelor societății moderne. Dar, cel mai important, trebuie să fie pregătiți să simtă Maramureșul. Pentru că Maramureșul nu se descrie, Maramureșul se trăiește!
Mulțumesc, Anuța Pop pentru amabilitatea, pentru primirea călduroasă și pentru sinceritate 🤗 Abia aștept să ne revedem ☀
L’évocation du partenariat reussie avec Croissy sur Seine montre la capacité de nos amis de Viseu de Sus a creer des liens et a promouvoir la belle region de Muramures.
LikeLike