Viseu de Sus, un oras la inaltime care trebuie vizitat

Am descoperit Maramuresul destul de tarziu si inca nu am vazut prea mult din el, dar din cele doua calatorii la Borsa si una la Viseu de sus, plus o scurta vizita la Cimitirul Vesel din Sapanta, va recomand sa nu-l ratati si sa va programati o vacanta cat mai repede in zona asta absolut superba.

Despre Borsa am povestit aici si aici, iar despre Viseu de Sus urmeaza sa va iau intr-o calatorie cu mine chiar acum. Haideti! 💃

Am ajuns la Viseu de Sus alaturi de echipa mea de la Neverland Place, prin workshop-ul de muzica organizat impreuna cu Primaria si Centrul Cultural-Social, unde Vanotek, Marius Mirica, Virgil Dulceanu si Florin Tuliga au lucrat intens cu cei 20 de copii pentru a crea melodia orasului.

workshop de muzica_Viseu de Sus

Bineinteles, am mers cu munca, dar nu am putut sa ma abtin sa nu iau la pas orasul si sa-i descopar frumusetile.

Si mare mi-a fost bucuria cand am observat ca Viseu de Sus nu duce deloc lipsa de turisti. Obiectivele turistice sunt foarte bine puse la punct, usor de gasit si intens promovate de catre Anuta Pop de la Centrul Cultural-Social.

Stiati ca…

⚫ Viseu de Sus este al doilea oras ca suprafata din Romania? Habar n-aveam. Iar pe primul loc ca suprafata se afla orasul Brosteni din jud. Suceava 😯

⚫ In Viseu de Sus se afla faimoasa Mocanita, iar numarul turistilor care aleg sa incerce o astfel de plimbare cu trenul cu aburi ajunge la peste 1000 de persoane zilnic. Foarte tare!! Tocmai pentru ca cererea este mare, biletele trebuie cumparate in avans de aici. Eu am fost si doar am vazut trenurile, nu am avut timp de o plimbare; dar asta inseamna ca trebuie si vreau sa ma intorc.

⚫ Viseu de Sus a devenit oras in 1956, iar prima atesatare istorica dateaza inca din 1365.

⚫ Intre 1773-1812 in Viseu au aparut zipterii, care sunt de fapt muncitori forestieri adusi din regiunea Zips din Slovacia. Chiar si astazi mai exista o comunitate de zipteri in oras.

⚫ Exista un cimitir evreiesc care demonstreaza ca in zona a fost o comunitate mare de evrei.

⚫ In centrul orasului se afla un monument de arhitectura neo-gotica, mai precis Biserica romano-catolica. Dar si in jur de 8 biserici de lemn.

Pe langa faptul ca am fost sa vad Mocanita si am dat o tura prin oras, am petrecut o ora si in Muzeul de Istorie si Etnografie, care contine 1100 de piese din regiune. Domnul care mi-a facut turul muzeului a fost foarte amabil si cu multe cunostinte despre zona. Un adevarat povestitor, mai o glumita, mai cateva date istorice, chiar a fost o vizita de o ora in care m-am intors in timp datorita dumnealui si ii multumesc tare mult.

Viseu de Sus_muzeu etnografie

Am vorbit despre obiective turistice. Acum vreau sa va zic despre oameni ca pana la urma nu degeaba spune vorba “omul sfinteste locul”. Am cunoscut 20 de adolescenti absolut minunati, frumos educati si cu un respect enorm pentru traditii. Asta mi-a placut mult. Desi am stat doar 3 zile, s-au legat prietenii sincere, iar Anuta Pop a facut ca totul sa fie la superlativ.

Cum intr-un oras nou conteaza mult cazarea, noi am stat la Pensiunea Agnes, asa cum o cheama pe proprietara, care ne-a primit cu bratele deschise si cu care am purtat discutii serioase despre viata, despre cum sa te bucuri de lucrurile simple si sa te intorci la natura. Am inteles imediat stilul ei de viata, mai ales ca pensiunea este situata chiar langa raul Vaser, iar din camera se auzea susurul apei. Am dormit neintoarsa.

Viseu de Sus este ideal pentru a iti stabili cazarea, iar mai apoi sa vizitezi mai multe zone din Maramures, bineinteles Viseu de Sus fiind cap de lista.

Copii, ne vedem la iarba verde cand ma intorc in orasul vostru frumos, curat si plin de oameni deosebiti.

Va multumesc! ❤

2 thoughts on “Viseu de Sus, un oras la inaltime care trebuie vizitat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s