De ce pasapoartele au doar 4 culori la baza si ce reprezinta ele?

Chiar de curand am rugat-o pe mama sa imi caute pasaportul expirat de foarte multi ani si sa mi-l trimita pentru ca as vrea sa mi-l refac. Nu se stie niciodata ce oferte apar, ce oportunitati de iesire din Europa.

Pasaportul meu vechi e rosu inchis, acum observ ca s-a mai deschis culoarea, ajungand aproape de roz.

Dar de ce pasapoartele au culori diferite?

Exista doar 4 culori folosite pentru pasapoarte, rosu, verde, albastru si negru, dar de aici deriva mai multe nuante.

Sunt tot felul de speculatii cu privire la folosirea unei anumite culori, unele geografice, iar altele politice, insa Hrant Boghossian, vice presedintele site-ului Passport Index spune pentru Business Insider:

“Visiniul este culoarea folosita de tarile membre UE, in timp ce Caricom (cele 20 tari din comunitatea Caraibelor) foloseste albastrul. Unii spun ca visiniul este ales in special de tarile care au fost comuniste.  Majoritatea tarilor islamice au pasapoarte verzi, asta pentru ca sunt strans legate de credinta, considerandu-se ca verdele era culoarea preferata a profetului Muhammad”.

Iar cel negru este cel mai putin intalnit. De exemplu Noua Zeelanda are pasapoartele negre, dar asta si pentru ca negrul este una dintre “culorile” nationale.

Oricum, daca aveti curiozitati sa vedeti ce culori au pasapoartele din anumite tari, navigati pe site-ul Passport Index.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s