Sensibila, in zodia racului si destul de firava, la doar 42 de kg, nu stiu cum se face ca zace in mine o duritate care este o enigma pana si pentru parintii mei. Nu mi-e frica sa incerc chestii noi, aventuroase si nici de cutremure.
Am prins cateva pana acum, nu foarte mari, dar destul de zguduitoare. De multe ori, ma aflam singura in casa. Cum ma trezesc la orice zgomot, cum ar fi scartaitul patului din vecini, sunt drepti de la prima miscare a cutremurului, asta daca dorm.
Dar raman calma, nu ma dau jos din pat, astept sa treaca si imediat vorbesc cu parintii. Frica asta o am, vreau sa-i stiu pe cei dragi mie bine, mereu.
Dupa ce cutremurul de pe 24 septembrie de la ora 2 am ne-a cam zgaltait, am cautat sa vad care sunt cele mai predispuse tari la cutremure mari si periculoase.
1. Japonia – situata in Cercul de foc al Pacificului, Japonia a fost martora a multor cutremure cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter. The Pacific Ring of Fire este cea mai intinsa si activa zona vulcanica de pe Terra, concentrand 62% din vulcanii activi existenti in prezent.
2. Nepal – se spune ca una dintre cele mai intalnite cauze de deces din Nepal este cutremurul.
3. India – din cauza miscarii placii tectonice cu 47 mm pe an, in India au loc numeroase cutremure mari, care zguduie intreaga tara.
4. Filipine – situat pe marginea placii Oceanului Pacific, in Filipine s-au intamplat multe cutremure mari, de peste 7 grade.
5. Mexic – se afla in zona a trei mari placi tectonice, numite placa Cocos, Pacific si Nord Americana.
6. Indonezia – este una dintre tarile predispuse cel mai mult la diferite dezastre naturale, printre care si cutremurul.
7. Ecuador – are mai multi vulcani activi, ceea ce determina ca Ecuadorul sa devina una dintre cele mai periculoase zone predispuse cutremurelor mari.
8. Pakistan – o alta tara in care cutremurele lasa in urma dezastru, exemplu fiind cel din 2013 de 7.7.
9. El Salvador – una dintre tarile in care drumurile au avut foarte mult de suferit din cauza cutremurelor mari.
10. Turcia – se afla intre placile tectonice arabe, euroasiatice si africane. Tara poate fi lovita in orice moment de un cutremur puternic.
In Romania, cele mai mari cutremure au avut loc in secolul xx, mai precis in 1940 cu magnitudinea de 7.7 si in 1977 de 7.2.
Fact: cutremurele nu omoara oameni, ci cladirile si obiectele din ele fac asta.
Credit foto: Japonia, Filipine, Pakistan.