Ce se intampla cu banii aruncati in fantanile norocoase?

Nu stiu daca am aruncat vreodata bani in fantani norocoase, poate cand eram mica, dar dorinte mi-am pus tot timpul: la inceput de an, prima data cand am mancat pepene/capsuni pe anul nu stiu care, prima data cand am mers cu avionul si lista poate continua.

Traditia de a arunca monede in fantani dateaza de demult, de cand au fost inventate monedele prin Epoca Fierului.

fountain-coins-value

Insa au fost alte semnificatii la inceput. Daca acum avem potabila care curge la robinet, inainte situatia nu era prea roz, iar in jurul izvoarele cu apa potabila, oamenii obisnuiau sa lase ofrande, crezand ca apa e trimisa de zei si voiau sa le multumeasca sau sa le ceara un favor.

Ei bine, in timp, acest gest s-a transformat in punerea unei dorinte. Cea mai faimoasa fantana in care se arunca monede este cu siguranta “Fontana di Trevi” din Roma. Saptamanal, turistii arunca monede in valoare de 25 000 dolari.

Cum se strang acesti bani si ce se intampla cu ei? In fiecare dimineata, timp de o ora, se opreste apa si se culeg monedele. Se lasa la uscat si apoi se selecteaza in functie de valoare. Banii sunt folositi pentru a cumpara mancare cersetorilor.


 

Traditia spune ca daca arunci bani in Fontana di Trevi te vei intoarce in Roma. Acest fenomen a luat amploare in special dupa aparitia filmului “Three Coins in the Fountain”.

Daca vei ajunge la Roma (mai multe detalii despre obiectivele turistice aici), sa arunci si tu o moneda, e pentru o fapta buna, vei ajuta la hranirea unor oameni nevoiasi.

In cazul altor fantani norocoase, se spune ca banii sunt donati catre diferite activitati de caritate sau sunt folositi intru consolidarea unor obiective turistice.

Credit foto: Fontana di Trevi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s