Muzeul Astra, locul in care trecutul ramane viu

Una dintre caracteristicile zodiei mele spune ca “uneori racul traieste in trecut/se ataseaza de trecut”. Eu nu cred in zodii, dar unele chiar se potrivesc, iar aici m-am regasit.

Era o zi de miercuri si vorbeam cu mama la telefon spunandu-i ca am nevoie de o iesire din Bucuresti, intr-un loc linistit, cu aer curat. Au trecut vreo doua ore de la convorbirea noastra si am primit invitatia de la Asociatia Travel Focus sa merg in weekend la Sibiu. Da, Universul lucreaza, si ca sa o dam un pic in clisee “Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea indeplini”.

Si-am plecat cu o gasca de iubitori de necunoscut, de locuri frumoase si dornici de calatorit, iar in cateva ore am ajuns intr-un taram magic.

In centrul atentiei tuturor a fost “Muzeul Astra”, despre care stiam cateva informatii, dar pana la finalul vizitei aveam sa fiu uimita.

Eu am multe amintiri despre mine de cand aveam cativa ani, iar una dintre ele este cum s-a construit casa unchiului meu. Am crescut la tara, asa ca, da, m-am jucat mult cu pamant si apa, la randul meu construiam diferite diguri, casute pentru papusi etc. Stiu ca s-a facut claca, multe femei laolalta, care au inceput sa faca chirpici.

Cum am pasit in Muzeul Astra, din Sibiu, amintirile au inceput sa tasneasca din cele mai indepartate unghere ale memoriei mele, iar starea de bine s-a intensificat imediat, asta pentru ca eu imi iubesc copilaria.

Haideti sa va zic ce am mai aflat despre Muzeul Astra, care neaparat trebuie vizitat si rasvizitat.

  • Este cel mai mare muzeu in aer liber din Europa, se intinde pe o suprafata de 96 hectare

 

View this post on Instagram

Symmetry: 🌍 earth 🌿nature ☁ sky

A post shared by Diana Nistor (@dianansr) on

  • Sunt 16000 de piese expuse in muzeu 🏠
  • Casele de pe banconetele de 10 si 200 lei se afla in incinta muzeului
  • Casele sunt donate de catre proprietari muzeului pentru ca isi doresc sa pastreze traditia intr-un loc special amenajat sau sunt vandute muzeului
  • Casele nu sunt refacute, ci transportate bucata cu bucata si apoi “lipite”. Este wow, nu mi-am imaginat ca asa se face. In mintea mea era ca se construieste de la zero o casa dupa un model anume, insa nu e asa
  • Muzeul a fost inaugurat pe 19 august 1905 😲
  • Pe 23-24 septembrie cand am fost eu, s-a sarbatorit zona din “Tara Zarandului” (judetele Alba, Hunedoara si Arad) cu inaugurarea unei case din Almas, jud. Arad, unde am gustat din bucatele regiunii, adica placintele almasene, „cocorei” (gogosi), cozonaci, „mniere de prune” – un magiun preparat din roadele locului

View this post on Instagram

Late breakfast in #MySibiu 🍞🍅🏺

A post shared by Diana Nistor (@dianansr) on

  • Sunt peste 400 de constructii din lemn, piatra sau caramida in cadrul muzeului
  • Sunt prezentate diverse comunitati din zona rurala: romani, sasi, maghiari, svabi, landleri, sarbi, rromi, lipoveni, evrei, ucrainieni, greci etc
  • Personalul este foarte amabil si disponibil la orice pas. Chapeau! 🎩
  • Biletul de intrare este doar 17 lei.

Lista poate fi foarte lunga, dar va invit sa descoperiti locul asta cu ochii vostri si prin propriile trairi ❣

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s